glock417

Glock 4de generatie 2010

glock417Glock 17 4e gen.

Januari 2010, de Glock 22 en Glock 17 werden gepresenteerd op de Shotshow. De officiele 4de generatie. Voorgaande modellen werden door gebruikers ook al aangeduid als 4de gen, maar dit waren enkel wat tussenmodellen om te kijken wat de gebruikers nu wilden. De visschubachtige slede werd snel weer vervangen voor de originele rechte sleuven. Het RTFframe werd minder stroef gemaakt. 

Om ervoor te zorgen dat schutters met kleine- en grote handen de Glock goed kunnen hanteren werden er verwisselbare backstraps aangebracht waardoor je de standaard greep 2 mm langer of korter kon maken. Deze zijn eenvoudig uit te wisselen door 1 pin eruit te drukken en een andere backstrap te plaatsen en dan de pin weer terug plaatsen om het geheel te borgen.

Het geheel ligt goed in de hand en het werkt zoals je van Glock gewend bent.

 

 

 

 

dubbelerecoilveer  De dubbele recoilveer is niet nieuw bij Glock. Subcompacts zoals oa de G26 hebben deze veer al langer in gebruik.
 
Gemonteerd oogt het maar fragiel. De guiderod is niet meer dan een dun plaatje op een as. G17dubbelrecoil 
 verschil4gen3gen Hiernaast kun je zien waarom een 4de gen slede niet op een 3e gen frame past. De uitsparing voor de guidrod is een stuk forser waardoor er in het frame ook een stuk weggehaald is. 
De mogelijkheid om een standaard guiderod uit een 3egen te plaatsen is hiermee ook verkeken…… Maar ik ga hiervoor een hulpstukje maken zodat er een mogelijkheid is om toch de standaard guiderod met lichtere of zwaardere veren te plaatsen. De uitkomst plaats ik natuurlijk hier.(inmiddels heeft Glockmeister ook deze oplossing gevonden en in productie genomen)

 Het frame heeft nu kleine pyramide vormige uitsteeksels die de grip bepalen. Je hoeft dus geen skateboard tape of andere griptape aan te brengen.

De magazijnreleasepal is een stuk forser en hierdoor makkelijker te bereiken door je duim waardoor een gripverplaatsing niet nodig is.

 g17rtf
   
   

 

Review Gen 4:

Aanschaf & demonteren.
Bij aanschaf ging de Glock geheel uit elkaar om alle nieuwigheidjes te ontdekken.  Wat mij meteen opviel was dat de 3 pinnen enorm zwaar uit het frame gingen in tegenstelling tot de voorgaande generaties. De pinnen zelf mat ik 0.01 dikker, maar ik verwacht dat de gaten zelf ook 0.01 a 0.02 kleiner zijn geworden en zodoende ervoor zorgen dat de pinnen vrij strak in het frame gaan. Nu heb ik nooit last gehad van pinnen die spontaan uit het frame vielen tijdens het schieten dus waarom Glock deze wijziging heeft doorgevoerd weet ik niet. Het demonteren is een stuk onhandiger geworden.

De binnenzijde was goed in het kopervet (anti seizuregrease) gezet welke ik als eerste verwijder om de juiste olieen aan te brengen. Alles wat je vastpakte zat meteen onder het kopervet, naar mijn mening zijn ze iets te enthousiast geweest met dit spul.

Bij demontage van de slidecover merkte ik dat deze ook extreem vastzat. Normaal gesproken duw je deze zo met je duim eraf wanneer je de spacersleeve onder spanning zet. Nu had ik een klein schroevendraaiertje nodig. De 2e x demonteren ging echter al iets makkelijker. Alle veertjes werden meteen vervangen door competitionsprings van Wolf. De standaard trekker vond ik een ramp. Nu ben ik al jaren lang een getunede trekker van mijn G21 gewend dus dit was erg afzien. Mijn goede voornemen om de G17 ongetuned te laten was binnen enkele seconden verdwenen.

Het RTF frame ligt plezierig in de hand en dmv de verwisselbare backstraps kun je makkelijk de gewenste gripsize instellen. Het geheel voelt degelijk aan.  
Het magazijn wisselen gaat door de grote magazijnreleasepal een stuk makkelijker dan bij de vorige Glocks. Dit is echt een groot pluspunt.

De liefhebbers van de Fabdefense aanzetkolf hebben een probleem. De backchannel is een stuk kleiner geworden waardoor de aanzetkolf niet meer past. Ook de schutters die de plug gebruikte om ervoor te zorgen dat de magazijnen wat soepeler in de greep gaan zullen teleurgesteld zijn, ook dit past niet meer. Met een Dremel kun je dit aanpassen, maar het past niet lekker meer waardoor hij snel eruit zal vallen. Alle magwells die ook gebruik maken van de backchannel kunnen deze niet gebruiken. Helaas.

Bij de montage viel het op dat de slede zich niet altijd goed laat plaatsen. Soms klikt hij erlangs of krijg je hem niet ver genoeg naar achteren gedrukt. Soms is de recoilveer hier de oorzaak van, soms heeft het een andere oorzaak. Dit ga ik nog wat beter bekijken en zal ik in de toekomst hier melden.

De schietbaan op.
Ik had nog vele honderden herladen patronen liggen van mijn voormalige G17, enkel was deze ook getuned en voorzien van lichte recoilveer. Voor de zekerheid had ik maar een doos Geco fabrieksmunitie meegenomen. Op de standaard fabrieksammo repeteert hij feilloos en had ik ook geen stofepipes of aanvoerproblemen. Daarna ging ik mijn herladen munitie maar proberen. Dit leverde zoals verwacht storing na storing op. De standaardrecoilveer is te zwaar voor mijn lichte patronen. Aangezien ik geen behoefte heb om al die patronen te ontladen of weg te doen ga ik mijn huidige (3e gens) tungstenveergeleider ombouwen zodat hij op de 4e gen past. Zo kan ik toch mijn herladen munitie verschieten.
Aangezien ik nooit fabrieksmunitie verschiet kan ik weinig zeggen over de nieuwe recoilveer dat deze minder opslag geeft dan de oude versie. Ik vond hem nog behoorlijk springen, maar dat komt omdat ik een 2x zo zware veergeleider en tamme munitie gewend ben. 

Na 75 schoten voelde ik toch wel dat de grip begon te happen in mijn hand. De groffe RTF bijt na een poosje zich behoorlijk vast in je handpalm, voornamelijk bij de backstrap. Als ik hier last van blijf houden pas ik de grofheid van de backstrap aan. Aangezien je deze straps los kunt kopen in de toekomst is dit geen waardevermindering van je Glock.

Na de schietbeurt een inspectie.
Thuis gekomen haalde ik de Glock weer volledig uit elkaar. Sommige onderdelen lieten zich nu iets makkelijker demonteren al blijven de pinnen extreem zwaar gaan. Wat mij ook opviel tijdens het schieten is dat de Glock 4e gen de hulsvoet best hard aanpakt, veel harder dan mijn oude glock. De hulsvoet is meteen voorzien van braampjes dit terwijl mijn herladen munitie (die al tig maal herladen is) nauwelijks schade vertoont bij de voet. De extractor was op sommige plekken al aan het afslijten, mijn extractor uit mijn G21 die al vele duizenden schoten achter zijn kiezen heeft vertoont minder slijtage. Vreemd, dus dit ga ik eens extra in de gaten houden. 
Qua groeperen kan ik nog weinig nuttigs vertellen aangezien ik meer bezig was met het functioneren van de Glock etc. Mijn eerste groep zat wel netjes allemaal in het zwart in een cirkel van 12 cm. (op 25 meter).

Conclusie tot nu toe.
Degelijk afgewerkt en het voelt solide aan. Hij ligt fijn in de hand, maar na een x aantal schoten kan de RTF gaan irriteren. Er lijken nog wat kinderziektes te zijn die verholpen dienen te worden zoals het plaatsen van de slede zonder haperingen en de pinnen die extreem en onnodig strak zitten. 
Schieten doet hij zoals elke andere Glock en ik heb er vertrouwen in dat ook deze generatie op zijn pootjes terecht komt. Ook kun je kiezen uit verschillende configuraties wat voorheen niet mogelijk was. Andere nightsights etc.
De prijs ligt zo’n 50 tot 75 euro hoger dan een 3e gen Glock. €630-€650.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *