glocktool

Demontage

Een Glock demonteren is niet moeilijk en iedereen kan het zo leren. Hieronder zet ik stap voor stap neer hoe je de Glock uit elkaar kunt halen zonder dingen af te breken, om te buigen of te slopen.

De Glock kan met de Glocktool bijna geheel uit elkaar,  het vizier verwijderen vereist een aparte tool en de magazijnreleasepal laat zich makkelijker verwijderen met een schroevendraaier. Verder kun je schroevendraaiers, tangen, hamers en dergelijke aan de kant gooien.

 

 

glocktool 

De Glock in onderdelen.

De upper bestaat uit:

sledeonderdelen

– Slede

– Loop

– Recoilveer + geleider

– Extractor

– Striker + spacersleeve + springcups + firingpinspring

– Firingpin safety

– Extractor plunger

– Slidecover

 

 

 

 

 

 

 


 

Het frame bestaat uit:

 

 

glockframeonderdelen

– Trekker

– Connector

– Triggerspring

– Trekkermechanisme behuizing

– Lockingblock

– Slidelock

– Magazijnvangpal

– Sledevangpal

– Slidelock

– Triggerpin , Lockingblockpin en Trigger housing pin

 

 

 

 

 


Stap 1:

Zorg er voor dat het pistool leeg en ontladen is. Verwijder het magazijn en controleer de kamer op een eventueel aanwezige patroon.

Stap 2:

Druk het pistool af zodat de striker ontspannen is.

Stap 3:

 

 

demontageslede

 

Pak met je rechterhand het pistool vast en trek met je linkse hand de slede iets naar achter (5mm*) klem met je rechterhand de slede vast zodat hij in die stand blijft staan. Als je wat handig wordt kun je het met 1 hand.

Met je linkerhand duw je de slidelock naar beneden. Let er wel op dat je deze aan beide kanten naar beneden duwt. Nu kun je de slede naar voren schuiven tot hij volledig los is van het frame.

 

*Als je de slede te ver naar achter trekt spant de striker zich weer en kun je de slede niet verwijderen. Begin dan weer bij stap 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 4:

 

Verwijder de recoilveer en daarna de loop. Bij het terug monteren moet je er goed opletten dat de guiderod(veergeleider) goed in de uitsparing valt van de loop. Bij het demonteren zal je opvallen dat de recoilveer niet goed in de uitholling zit. Dit is volkomen normaal en kan geen kwaad.

 

Stap 5:

De verschillende pinnen die je eruit moet tikken zijn:

 

lockingblockpin

triggerpindemontage

triggerhousingpin

lockingpins

 

 

 

 

 [Begin altijd met de lockingblock pin, dan de triggerpin en als laatste de triggerhousingpin]

 

pinnendemontage

 

Leg het frame op een dikke rol tape, of iets anders met deze vorm. Ga nu 1 voor 1 de pinnen eruit tikken.

Om de triggerpin eruit te krijgen kun je het beste de sledevangpal een beetje heen en weer bewegen. Je voelt dat de pin er dan een stuk makkelijker uit gaat. Deze pin moet ZONDER kracht te gebruiken er uit kunnen. Als je moet gaan slaan doe je iets fout. In de pin zit een uitsparing waar de sledevangpal invalt. Zie middelste foto hoe je dit kunt verhelpen.

 

 

 

 

 

 

Stap 6:

 

lockingblockverwijderen trekkergroepverwijderen

 

Verwijder het lockingblock en de trekkergroep.

De trekkergroep laat zich makkelijk verwijderen
als je hem aan de uitstoter optilt.
Kost het teveel kracht zit er iets niet goed!.
Controleer of je alle pinnen eruit gehaald hebt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 7:

 

Magazijnrelease verwijderen.

(Ik raad aan deze enkel te verwijderen als je hem wilt vervangen voor een extended versie. Voor het schoonmaken van de Glock kan hij gerust blijven zitten.)

 

Druk met een schroevendraaier de veer opzij zodat de spanning van de magrelease afgaat. Door de schroevendraaier achter de veer te schuiven kun je hem naar voren toe eruit wippen zodat de magrelease eruit valt. Je kunt nu een nieuwe magrelease monteren en de veer weer terugduwen in de juiste positie.

 

Stap 8:

 

Slide lock verwijderen.

Verwijder deze enkel als je hem wilt vervangen voor een extended versie. Ben zuinig op de veer die eronder zit want dit onderdeel heb ik nog niet als reserve ergens gezien in de winkel.

Breng met de Glocktool druk op de veer zodat de slidelock los komt. Schuif hem nu eruit via de zijkant.

 

 


 

Het gehele frame is nu gemonteerd. In de volgende stappen kun je zien hoe je de slede demonteert.

 

Stap 9:

 

Slidecover verwijderen.

 

slidecoververwijderen

 

Als je op het internet foto’s bekijkt zie je wel eens slidecovers die in de hoek beschadigd zijn. Dit gebeurt als je niet weet hoe je de slidecover op de juiste manier demonteert.

 

De foute manier is om een schroevendraaier in de opening te zetten en te gaan wrikken.

De enige juiste manier is om de spacersleeve naar beneden te duwen zodat deze geen druk meer uitoefent op de slidecover. Zie foto voor detail.  Houd de slede vast zoals op de foto en gebruik je Glocktool om de spacersleeve richting de pijl te duwen. Met je duim duw je nu zonder problemen de slidecover er vanaf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 10:

 

Striker en extractorplunger verwijderen.

Met je duim kun je de striker eruit duwen zodat deze in zijn geheel uit de slede komt. De extractor plunger kun je je er ook zo uitpakken of even rustig op de tafel tikken met de slede zodat hij eruit valt. 

 

Stap 11:

 

Extractor en firingpinsafety demonteren. 

Als je in de slede op de firingpinsafety duwt valt de extractor er zo uit. De safety kun je er dan zo uit laten vallen. Let goed op dat de veer van de safety niet wegspringt!

 

Stap 12:

 

Springcups verwijderen.

 

springcupsverwijderen

 

Zorg dat je altijd reserve cups in huis hebt, deze willen wel eens wegspringen.

Breng de veer onder spanning zodat de cups vrij komen te liggen. Het zijn 2 helften.

 

Het heeft overigens weinig nut de springcups te verwijderen voor onderhoud oid. Enkel als je gaat tunen en een lichtere strikerveer wilt plaatsen zul je deze stap uitvoeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 13:

Recoilveer vervangen/demonteren.

 

recoilveerdemontage

 

Draag bij dit klusje als voorzorg een veiligheidsbril. De veer of de ring + bout kunnen wegspringen.

Breng de veer op spanning. Ik zorg dat ik een holle tang bij de hand heb die ik op de recoilguide plaats boven de veer. De meeste veren hebben zoveel kracht dat je vingers snel pijn doen van het op spanning houden. De tang neemt deze kracht over en dan kun je veilig de bout en ring verwijderen. Daarna laat je rustig de tang los, bijvoorbeeld wanneer je een poetsdoek om het uiteinde hebt zitten zodat de veer niet hard kan wegspringen.

 

 

 

[De tang komt van Sinclair en is bedoelt om borstels van poetsstokken te verwijderen.]

 

 

 

 

 

 

Stap 14:

 

Magazijn demonteren.

Het magazijn kun je demonteren om het schoon te maken. Een vies magazijn kan storingen veroorzaken.

Je hebt voor de demontage de Glocktool nodig. Pak het magazijn in je ene hand zodat de onderkant boven zit. Met de andere hand druk je de Glocktool in het gat wat in de magazijnbodem zit. Hier zie je een nokje zitten. Deze druk je naar beneden waardoor de veer ingedrukt wordt en zodoende de magazijnbodem “vrij” geeft. Duw de Glocktool geheel erin en duw het dan richting de ronde kanten van het magazijn (de voorkant dus). Met je duim duw je gelijktijdig het plaatje in dezelfde richting. Dit gaat de eerste keren vrij moeilijk omdat de bodemplaat over 2 nokjes heen moet buigen. Ben niet bang dat er iets breekt! Alles veert genoeg mee.

 

 


 

Monteren:

Monteren ga ik niet geheel beschrijven omdat het vaak het tegenovergestelde is van demonteren en je dit zonder problemen met de foto’s hierboven kunt doen.

Welke puntjes moet je wel opletten.

– Slidelock monteren. Zorg dat je deze met de ril naar de trekkerbeugel toe monteert. Doe je dit niet, dan zal tijdens het schieten de kans bestaan dat de slede je wapen verlaat aan de voorkant.

– Triggerspring niet ondersteboven monteren maar zo monteren dat hij zo vlak mogelijk in verhouding tot de loop ligt. Anders heb je kans dat hij niet goed reset.

2 thoughts on “Demontage”

    1. Hoi Ron, over het algemeen is dat een teken van een probleem met je triggerbar, die zorgt ervoor dat je striker blijft steken. Het is in veel gevallen een kwestie van een wapensmid of iemand met echte glock ervaring om er achter te komen wat het probleem is. Op afstand kan ik je niet veel verder helpen helaas. Daarvoor zou ik het wapen van dichtbij moeten zien en eventueel testen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *